Superodporność

Jak z każdego posiłku czerpać zdrowie

Dr Joel Fuhrman

Wydawnictwo Studio Astropsychologii


Pozycję można kupić w sklepie internetowym www.talizman.pl

Układ odpornościowy jest systemem obronnym naszego organizmu i ważne jest, by siła jego oddziaływania była jak najlepsza. Gdy jest osłabiony, wtedy nasze zdrowie pogarsza się, cierpimy na różne dolegliwości i łatwiej zapadamy na różne choroby. Co można zrobić by zmniejszyć ryzyko zachorowań, jak wzmocnić organizm, by cieszyć się doskonałym zdrowiem? Książka "Superodporność. Jak czerpać zdrowie z każdego posiłku" dr Joel’a Fuhrman’a, zwraca uwagę, że przyczyną częstego zapadania na choroby są niewłaściwe wybory żywieniowe. Dla wielu od razu jest to temat nie do zaakceptowania, gdyż kojarzą to z wyrzeczeniami, radykalnymi zmianami. Tymczasem nieraz wystarczy wprowadzić niewielkie poprawki, by zapewnić organizmowi najważniejsze składniki, które odpowiadają za budowanie odporności.

Dr Joel Fuhrman to lekarz z wieloletnim doświadczeniem. Posiada certyfikat lekarza rodzinnego. Jego specjalnością jest zapobieganie chorobom i odwrócenie ich występowania za pomocą naturalnych metod żywieniowych. Jest autorem siedmiu książek, z których większość stanowią bestsellery światowe. Aktywnie angażuje się w badania naukowe dotyczące odżywiania. Swoje wyniki opublikował w kilku naukowych czasopismach m.in. w „Nutrition Journal.” Obecnie współpracuje z naukowcami w National Institutes of Health by zmniejszyć ryzyko występowania chorób autoimmunologicznych. Jest dyrektorem badawczym Nutritional Research Foundation oraz członkiem założycielem i członkiem rady dyrektorów Amerykańskiego Kolegium Medycyny Stylu Życia.

W swojej najnowszej książce pt. „Superodporność. Jak z każdego posiłku czerpać zdrowie” Joel Fuhrman porusza bardzo szeroki temat dotyczący odżywiania i prezentuje wszechstronny, wyczerpujący przewodnik osiągnięcia doskonałego zdrowia. Wyjaśnia nam jednocześnie w jaki sposób możemy stać się prawie całkowicie odporni na przeziębienia, grypę i inne infekcje. Uczy w niej jak zwiększyć siły obronne organizmu, by żyć cieszyć się długim życiem, silnym organizmem i wolnym od chorób. Założenie jest proste: lepiej zapobiegać niż leczyć. Z każdym drobiazgiem biegamy do lekarza, przyjmujemy stosy tabletek a stosując zalecenia z książki autor zapewnia, że o chorobie będziemy mogli zapomnieć.

Książka zilustrowana jest wieloma tabelkami, ważne kwestie wyszczególnione są w ramkach, całość sprawia estetyczne wrażenie. Treść spisana jest na 343 stronach w siedmiu rozdziałach. Ostatnia część to zbiór 88 zdrowych przepisów i wzmacniających nasz organizm. Na końcu – słownik terminów medycznych ułatwiający zrozumienie sformułowań zawartych w publikacji. Dzięki tej książce dowiedziałam się więcej o właściwościach i działaniu przeciwutleniaczy, makro- i mikroelementów, w jakich ilościach je uzupełniać i gdzie ich szukać, by nie spowodować ich nadmiaru lub niedoboru. Dowiedziałam się ponadto co to jest angiogeneza, gdzie szukać dobrych bakterii, jaką rolę pełnią warzywa krzyżowe, owoce różnego rodzaju. Jakie węglowodany, tłuszcze i białka są korzystne dla zdrowia? Czy szczepienie przeciwko grypie są naprawdę konieczne i bezpieczne? Jak uchronić się przed chorobami autoimmunologicznymi, jak zapobiegać przeziębieniom i grypie? Jakie są efekty najnowsze badań przeciwnowotworowych. Autor ujawnia prawdę o lekarstwach na kaszel, na grypę i przeziębienia, m.in. o popularnym paracetamolu, antybiotykach. Czy witamina C jest wskazana w diecie w takich ilościach, które są propagowane w mediach, czasopismach, publikacjach? Rozwiewa wątpliwości dotyczące soi, kwasów tłuszczowych Omega-3, wegetarianizmu, weganizmu, kawy. Autor porusza wiele ciekawych tematów, których wymieniłam tylko kilka. Przedstawia je w sposób jasny, zrozumiały i klarowny.

Dowody na skuteczność terapii opracowanej przez autora są niepodważalne. Nauka o żywieniu dokonała fenomenalnych postępów i odkryć na przestrzeni ostatnich lat. Już dziś możemy z nich skorzystać i wzmocnić układ odpornościowy by chronił nasze ciało przed każdą chorobą – od powszechnego przeziębienia po nowotwór. Kluczem do uzyskania takich efektów są niewielkie zmiany w jadłospisie.