Chroń i lecz swoje serce

Naukowo udowodniona dieta, która wydłuży Twoje życie

Caldwell B. Esselstyn Jr

Wydawnictwo Studio Astropsychologii


Pozycję można kupić w sklepie internetowym www.talizman.pl

Układ krążenia jest jednym z ważniejszych elementów naszego organizmu. Jego prawidłowe działanie ma wpływ na serce i naczynia krwionośne, dzięki którym możemy prawidłowo funkcjonować, wykonywać codzienne czynności i cieszyć się życiem. Niestety złe funkcjonowanie tych organów jest coraz częstszym problemem zdrowotnym u wielu osób. Nierzadko są to osoby młode, szczupłe z pozornie dobrymi wynikami badań. Stres, szybkie tempo życia, brak ruchu, złe odżywianie są najczęstszymi przyczynami tych dolegliwości.

Książka „Chroń i lecz swoje serce” opisuje przyczyny występowania choroby wieńcowej – jednej z najczęstszych przyczyn zgonów. Poświęcona jest opracowanej przez autora metodzie leczenia, która może nawet cofnąć tę chorobę bezpowrotnie. Dr. Caldwell uważa, że finansowane dzisiaj metody leczenia stosowane powszechnie „w żaden sposób nie leczą (…) przyczyny choroby, ani nie zapobiegają jej rozwojowi u innych potencjalnych ofiar.” Według niego dzisiejsza medycyna przyjęła zły kurs a lekarze powinni uczyć się jak całkowicie uniknąć niebezpieczeństwa wystąpienia tej choroby w sposób nieinwazyjny. Książka powstała na podstawie doświadczeń Dr. Caldwell’a i jego pacjentów. Pierwsi z nich pojawili się w jego gabinecie ponad 20 lat temu z nikłą nadzieją na wyzdrowienie. Pracował on wtedy jako chirurg w słynnym centrum leczenia serca – Klinice w Cleveland. Po zastosowaniu wskazówek dr Esselstyna, ich choroba cofnęła się i teraz mogą oni cieszyć się zdrowiem na długie lata.

Doktor Caldwell B. Esselstyn Jr urodził się w Nowym Jorku w 1933 roku. Pochodzi z rodziny z tradycjami medycznymi. Przez wiele lat prowadził on badania nad przyczynami powstawania chorób układu krążenia, które są jednymi z najskrupulatniej przeprowadzonych dochodzeń medycznych, jakich podjęto się w ostatnim stuleciu. Dzięki nim doktor Caldwell B. Esselstyn Jr udowodnił, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Niestety w edukacji medycznej przyszłych lekarzy często nie bierze się pod uwagę zasad żywieniowych. Studenci poznają różne sposoby leczenia, procedury, uczą się dobierać odpowiednie leki a mało uwagi poświęcają zdrowemu żywieniu jako metodzie powrotu do zdrowia. Na szczęście można zauważyć coraz częściej zmiany w podejściu do zdrowia. Coraz częściej zaczynamy zwracać uwagę na profilaktykę i wielu ekspertów dochodzi do wniosku, że to co spożywamy ma istotny wpływ na naszą kondycję. Nadal są to informacje niepełne, ogólnikowe. Nie zawsze ujawnia się do końca prawdę ze względów rynkowych, marketingowych, finansowych. Doktor Caldwell opracował przełomowy program odżywiania, który eliminuje szkodliwe dla serca produkty i wprowadza do diety zalecenia, dzięki którym pacjenci wracają do pełnego zdrowia.

Książka „Chroń i lecz swoje serce” szczegółowo opisuje przyczyny występowania choroby wieńcowej, jej przebieg, jak wygląda zawał i co dzieje się wtedy w organizmie. Jasno i otwarcie autor mówi dlaczego wśród lekarzy brak zainteresowania nieinwazyjnymi metodami leczenia, promowaniem zdrowego stylu życia. Daje wybór: albo bolesne operacje, które nie usuwają przyczyn choroby, albo zmiany w odżywianiu, dzięki którym można skutecznie zapobiec tej chorobie a nawet, jeżeli już ma ona miejsce – uniemożliwić jej rozwój lub całkowite jej cofniecie. M.in. przedstawia historię lekarza – Joe Crowela, który w listopadzie 1996 roku przeszedł zawał serca. Nie był on w tzw. „grupie ryzyka”. Nie miał w swojej rodzinie przypadków chorób kardiologicznych, był szczupły, wysportowany, z niskim cholesterolem, z dobrymi wynikami badań. Pewnego dnia niespodziewanie przeszedł on zawał serca. Po tym zdarzeniu zaczął stosować zalecenia diety doktora Caldwell’a i po 2,5 roku stwierdzono u niego poprawę zdrowia i zniknięcie choroby.

Książka zaskoczyła mnie w sposób pozytywny. Spodziewałam się tam nudnych wywodów naukowych, statystyk, terminów medycznych, które w wielu książkach są stosowane i czynią je trudnymi w odbiorze. Nic z tych rzeczy. Treść przekazana została przystępnym językiem, jasno i konkretnie. Czytałam ją z zainteresowaniem, chcąc jak najwięcej dowiedzieć się o tej groźnej chorobie i profilaktyce. Doktor Caldwell podaje wiele przykładów z punktu widzenia i badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych. Jednak wskazówki i porady z łatwością można zastosować i u nas. Książka ma 291 stron, w tym część teoretyczna to 134 strony. Pozostałe strony zawierają praktyczne porady i ponad 150 przepisów na różne zdrowe dla serca potrawy – zupy, sałatki, dania główne, sosy, pożywne kanapki, desery, wypieki. Są one opracowane przez żonę Dr. Caldwell’a - Ann, która także udziela swoich praktycznych porad żywieniowych wziętych z wieloletniego doświadczenia kulinarnego.

Autor zapewnia, że stosowanie jego zaleceń i diety uchroni nas nie tylko przed zawałem serca ale też przed wieloma innymi chorobami takimi jak: udar, nadciśnienie tętnicze, otyłość, osteoporoza, cukrzyca. Udowodnił, że proponowane zmiany w odżywianiu i stylu życia, spowalniają efekty starzenia się, poprawiają kondycję fizyczną organizmu a przede wszystkim likwidują przyczynę wielu groźnych chorób. Jego zalecenia mogą być dla niektórych trudne do zaakceptowania. Wieloletnie złe nawyki żywieniowe, niestety, trudno jest zmienić. Jednak może warto zrobić ten wysiłek i zadbać o zdrowie już teraz zanim pewnego dnia dopadnie choroba wieńcowa, zawał, czy inna dolegliwość.

„Kluczem jest uważanie na szczegóły. Jeżeli będziesz jeść w ten wspaniały nowy sposób, nigdy nie musisz zachorować na serce. Jeśli już cierpisz, pokonasz dolegliwości. To moja obietnica dana tobie – suma wszystkiego, czego się nauczyłem.”